Az általános egészséghez és a jó közérzethez a tudatos táplálkozás a kulcs. A tudatos táplálkozás lényege, hogy önmagaddal és a természettel összhangba kerülj. Ismerd meg magad és működj együtt a testeddel és a természettel. Legyél tudatos a táplálkozásodban! Ismerd meg és sajátítsd el a táplálkozás alapvető szabályait!

salátakínálás
Légy összhangban a természettel!

A tudatos táplálkozás számos szabályából és alapelvéből az egyik legegyszerűbben alkalmazható a szezonalitás alapelve. Ez az alapelv elsősorban abban segít, hogy a természettel összhangba kerülj. Ahogy a természet is állandó körforgásban van, úgy a testednek is mindig másra van szüksége ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. A szezonalitás lényege, hogy azokat a zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszd, amik az adott évszakban teremnek. Így jutsz az adott évszakban friss és értékes tápanyagokhoz, ásványanyagokhoz, vitaminokhoz és enzimekhez. Mindezek együtt szolgálják az egészséged megőrzését, az energiaszinted fenntartását, és az anyagcsere folyamataid zavartalan működését.

A csillagászati nyár
A csillagászati nyár június 21-től a nyári napfordulótól szeptember 23-ig az őszi napéjegyenlőségig tart. Június 21-én van az év leghosszabb napja, amikor a Nap sugarai pontosan merőlegesen érkeznek a Ráktérítőre. A nyári napforduló ünnepe a természet ciklikusságára tanít. A nyár elsősorban az érettség, kiteljesedés és az aktív cselekvés időszaka, ugyanakkor az aktív pihenés időszaka is. A tevékenységek tudatos váltogatása felváltva pihenteti a testet, a lelket és a szellemet.

Glass of red strawberry smoothie with chia seeds, served with retro cocktail tube, fresh mint and strawberries over wooden table

Táplálkozz nyáron is tudatosan!
Az évszakok közül a nyár a leginkább alkalmas arra, hogy változatos, tápértékben gazdag ételeket fogyassz. Rendkívül széles a paletta, amiből választhatsz. A friss minőségi földben termett, és nap érlelte alapanyagok garantálják, hogy biztosan hozzájuss a megfelelő tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványanyagokhoz. A természettel összhangban kövesd a szezonalitás alapelvét és mindent akkor egyél, amikor az ideje van. Így sokat tehetsz az egészségedért!
Nyáron egyél kevesebbet, és könnyebb ételeket. Használd ki a természetben kínálkozó lehetőségeket, és egyél sok friss gyümölcsöt és zöldséget. A nyár elsősorban a nyers ételek ideje, készíts változatos zöldség- és gyümölcssalátákat, turmixokat, leveseket, használj friss zöldfűszereket. Törekedj arra, hogy egyél változatosan. Az ételeket inkább párold, vagy rövid ideig pirítsd. Sózz kevesebbet, használj több vizet. A nyári meleget, és a friss tápanyagokat a baktériumok is kedvelik, ezért ügyelj a főzés és tárolás körüli higiéniára.

Fresh watermelon juice in the glass.Selective focus on the front glass

Hidratáld a tested!

A nagy forróságban jóval több folyadékra van szükséged, mint máskor, ezért nyáron fokozottan figyelj a tested hidratálására. Egyél és igyál tudatosan! Az evéssel úgy tudod biztosítani a több folyadékszükségletet, ha lédús gyümölcsöket és zöldségeket eszel, a legtöbb zöldség és gyümölcs ugyanis 80-95%-os víztartalmú. Az ivás során arra figyelj, hogy jó minőségű vizet igyál rendszeresen, a legjobb a tisztított víz. A nagyobb folyadékigényt a víz mellett hígított zöldség-, gyümölcslevekkel, citromos limonádéval, menta vagy citromfű teával és gyógynövényteákkal biztosítsd a tested számára.

Építsd be a szezonalitás elvét a táplálkozásodba, így mindig változatosan fogsz táplálkozni, és sokat tudsz tenni az egészségedért!

Marton Melinda

Ha érdekelnek szezonális receptek, akkor nézd meg a Testtudatos Táplálkozás könyvemet, amiben 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található, vagy a Testtudatos Életmód könyvemet, amiben kéthetes étrend, több mint 70 recept található.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.