A megelőzés fontossága az egészség megőrzésében

Ma már sokféle tudás és mérőeszköz rendelkezésre áll, amik segítségével könnyen megtudhatod, hogy milyen a szervezeted egészségi állapota. A megelőzésre nagy hangsúlyt helyezünk az egészségünk helyreállítása, és megőrzése miatt. Éppen ezért a választásaidnál mindig az egészségedet tartsd szem előtt. Gondolj bele, hogy mikor jársz jobban, ha időt, pénzt és energiát fektetsz most abba, hogy megelőzd a betegségeket, és helyreállítsd az egészségedet, vagy akkor, ha már komoly betegségben szenvedsz, és az idődet kórházban kell töltened, a pénzedet pedig gyógyszerekre, vizsgálatokra és műtétekre költöd. Jól gondolom, hogy te is inkább az első verziót, a megelőzést választanád. Mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy mire érzékeny, allergiás, vagy intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Állapotfelmérés orvosi vizsgálatokkal és kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal

Szinte mindenkinek van valamilyen panasza, de a szokásos orvosi vizsgálatokkal kimutatható baja ezek közül csak keveseknek. Különösen azoknál, akiknél az orvosi vizsgálatok nem mutatnak semmilyen elváltozást, indokolt, hogy kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokat végezzenek, mert a kóros folyamatok már elindultak és még senki nem tudja, hogy mi a baj, hol tart a folyamat és miként kell még időben megakadályozni, hogy eljusson a betegség fázisába. Érdemes elvégeztetni egy alapos orvosi állapotfelmérést, ha szükséges akkor kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal.

A diagnózis a betegség felismerésének módszertana. Orvosi diagnózist csak orvos állíthat fel, mivel ő rendelkezik azzal a szakképesítéssel, amellyel minden lehetséges körülményt képes figyelembe venni a beteg állapotában, és minden lehetséges következménnyel számolni tud. Az állapotfelmérő módszerek egy adott időpontban képet adnak a szervezet aktuális állapotáról. A legfontosabb állapotvizsgálatok a laborvizsgálatok (vér, haj, széklet, vizelet analízisei, mikroszkópos vizsgálatok).

A vizsgálatok elvégzésére jó szívvel ajánlom Dr. Tamasi Józsefet, aki a belgyógyászat és társadalomorvostan szakorvosa, és a természetes gyógymódok (komplementer orvoslás) szakértője. A doktor úr 35 éve foglalkozik természetgyógyászattal, szinte valamennyi ágával és ennyi ideje vegetáriánus. Meggyőződése a vegetárius élet nemcsak erkölcsi, etikai oldalról, hanem az egészség oldaláról is.

Bár sokan végeznek vizsgálatokat, de Dr. Tamasi József kellő áttekintéssel rendelkezik mind a szükséges konvencionális orvosi vizsgálatokról, mind pedig a lehetséges kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokról. Olyan orvos, aki mindkettő területhez magabiztosan ért, és ez nagyon ritka manapság. Így például végez hasi ultrahangot, konzervatív labor vizsgálatokat, vagy más belgyógyászati vizsgálatot, pl. ekg-t, 24 órás vérnyomásmérést, de ha ezek nem elegendőek, akkor tovább megy a kiegészítő természetgyógyászati vizsgálatokkal, amelyek egyáltalán nem ismertek az egészségügyi intézményekben.
Tamasidr-MM (Medium)

A legfontosabb orvosi vizsgálatok a táplálkozás szempontjából

Vérkép checkup

A vér sejtes elemeiről, a legfontosabb ásványok mennyiségéről, a vérzsírokról, a májfunkciót mutató értékekről, a vércukorról, a veséről, a pajzsmirigyről árul el eredményeket. A szokásos vérkép paramétereken túl vizsgálja a mitokondriális funkciókat, a nitrostresszt, az oxidatív stresszt, a gyulladás faktorokat.

Száraz vércsepp vizsgálat

A komplementer orvos számára a száraz vércsepp analízis hasonló a reflexológiai kiértékelésekhez, hiszen a vércsepp maga válik egyfajta reflexológiai térképpé, mely ismételt vizsgálatokkal ismételhető, a változások nyomonkövethetők, tehát a beteg aktuális állapotára jellemző objektív kiegészítő információkat hordoz. Ez a vizsgálat jól kiegészíti az Enderlein féle élő vércsepp analízist.

Élő vércsepp analízis

Enderlein német szövettanász orvos felismerte, hogy a vér egyetlen cseppjében számtalan olyan információ van, amelyet a standard orvosi vizsgálatokban egyáltalán nem értékelnek, de melyből informálódhatunk pH-ról, vérben levő baktériumokról, salaklerakódásokról, öregedési folyamatokról, antioxidánsokról.

Allergia vizsgálat

Összesen már közel 600 allergén érhető tetten ilyen vizsgálatokkal, az ún. inhalációs allergének (tehát melyeket belégzünk), a táplálékallergének (280 különböző élelmiszerre), az ún. hisztaminintolerancia főleg széketből, a cukorintoleranciák, a ferhérje intoleranciák (glutén, tejfehérje, mogyoró,), a leggyakoribb élelmiszer színezékek és adalékanyagok, gyógyszerek, gombák, fogászati tömőanyagok, nehézfémterhelések.

Gyomor és béldiagnosztika

Az emésztőrendszer gyulladásos állapotait, renyhe bélpasszázst, gyengült felszívódást, az ún. leaky-gut szindrómát, különböző vírusokat, helicobacter fertőzést, csökkent emésztőképességet és komplett a bélflórát, gombás túlszaporulatot, a parazitákat és a bélnyálkahártya immunitását vizsgálja.

Hormon diagnosztika

A férfiak és nők nemi hormonstatuszát, a menopauza előtti és utáni állapotokat, a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy hormonokat, a mellékvesehormonokat, a stresszfaktorokat, cukoranyagcsere hormonjait, emésztőrendszeri hormonokat vizsgálja.

Hőtérképes vizsgálat (Infrakamera)

A bőr hőmérséklete függ a testünkben zajló egészséges és kóros folyamatoktól. Láthatóvá válnak pl. a gyulladások (fogászati, melléküreg, izület), a nyirokpangások (fibromialgia, hasi zónák), a reflexzónák funkciózavara (háti szervzónák), a degeneratív elváltozások (térdarthrózis), a túlterhelések (gerincfájdalmak differenciálása), túl és alulműködések (pajzsmirigy).

Forrás: Dr. Tamasi József: Állapotfelmérő módszerek a természetgyógyászatban. In: Természetgyógyászati alapismeretek. (Főszerk.): Dr. Tamasi József, ENYKK, Budapest, 2015. 321-325.;

Marton Melinda

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.