A rostbevitel kiemelten fontos az egészséges táplálkozásban! Ez a rakott zöldséges tészta brutál sok zöldséget tartalmaz. Ettől az ínycsiklandó rakott ételtől garantáltan megnyalja mindenki mind a tíz ujját!

Nálunk a rakott zöldséges tésztában nem a tésztán van a hangsúly, hanem a zöldségeken, imádjuk a zöldségeket! Ez a rakott tészta pedig hihetetlenül gazdag a rengeteg zöldségtől, a tofu füstös íze tovább borzolja az ízlelőbimbókat, a tészta a bazsalikomos pestotól finom ízes! Az egész étel krémes és szaftos az ínycsiklandó „sajtszósztól” és egy aprócska trükknek köszönhetően! (ezt is elárulom a recept leírásában). A tálalásnál egy pici chilivel is megbolondítottam, így aki szereti a csípős ízt, az különösen élvezni fogja az ízek harmóniáját!

Fenséges „sajtos” zöldséges rakott tészta mindenmentesen
8 adag
Elkészítési idő: 10 perc előkészítési idő, 20 perc főzési idő, 30 perc sütési idő

Bazsalikomos pestos spagetti

1 cs (400 g) gluténmentes spagetti tészta
1 tk Himalája só
2 ek házi bazsalikomos pesto

A spagettit forró vízben 10-12 perc alatt készre főzzük. A főzővízbe teszünk sót. Miután elkészült a tészta, a főzővízből félreteszünk egy merőkanálnyit. A spagetti tésztát leszűrjük, hideg víz alatt átmossuk. Majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a bazsalikomos pestot, és alaposan összekeverjük.

Vegyes párolt zöldség

200 g sárgarépa
200 g cukkini
250 g zöldbab (fagyasztott)
200 g brokkoli
100 g kápiapaprika
10 db bazsalikom levél
1 csokor medvehagyma (tavaly eltett fagyasztott medvehagymát használtam) vagy 4-5 db fagyasztott leveles spenót kocka
0,5 dl tisztított víz
1 ek vegamix
1 tk Himalája só
4 őrlés zöldbors

A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát megtisztítjuk. A sárgarépát, cukkinit kockára vágjuk, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük. A zöldségeket egy főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a zöldbabot, medvehagymát vagy spenótot. Hozzáadjuk a vegamixet, a sót és borsot és kb. fél dl tisztított vizet, majd fedő alatt 10 perc alatt megpároljuk.

Pirított füstölt tofu kockák

1 blokk füstölt tofu (300 g)
1 kk Himalája só

A tofut kockára vágjuk, megsózzuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.

Növényi „sajtszósz” mindenmentesen

400 ml növényi tej (például: rizstej)
40 g barna rizsliszt
2 ek gluténmentes sörélesztőpehely
1 kk kurkuma
1 tk Himalája só
20 g olvadós növényi sajt opcionális

Kimérjük a növényi tejet egy főzőedénybe, hozzáadjuk a barnarizslisztet és a fűszereket, majd kézi habverővel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett sűrű szósz állagúra főzzük. Végül a még sajtosabb íz kedvéért adhatunk hozzá reszelt növényi sajtot, és kézi habverővel simára keverjük.

Összeállítás

1 cs petrezselyem
ízlés szerint chili

Egy 35×25 cm-es tepsiben eloszlatjuk a tészta felét, és az előzőleg kivett 1 merőkanálnyi főzővizet. Ezután a vegyes zöldség felét egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, rárétegezzük a füstölt tofut, a sajtszósz felét, majd a megmaradt tésztát, a vegyes zöldség másik felét. Végül az egészet befedjük a sajtszósszal. 180 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint chilivel díszítjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tipp: a füstölt tofut helyettesítsd tempehvel, vagy  gombával.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.