A rostbevitel kiemelten fontos az egészséges táplálkozásban! Ez a rakott zöldséges tészta brutál sok zöldséget tartalmaz. Ettől az ínycsiklandó rakott ételtől garantáltan megnyalja mindenki mind a tíz ujját!

Nálunk a rakott zöldséges tésztában nem a tésztán van a hangsúly, hanem a zöldségeken, imádjuk a zöldségeket! Ez a rakott tészta pedig hihetetlenül gazdag a rengeteg zöldségtől, a tofu füstös íze tovább borzolja az ízlelőbimbókat, a tészta a bazsalikomos pestotól finom ízes! Az egész étel krémes és szaftos az ínycsiklandó „sajtszósztól” és egy aprócska trükknek köszönhetően! (ezt is elárulom a recept leírásában). A tálalásnál egy pici chilivel is megbolondítottam, így aki szereti a csípős ízt, az különösen élvezni fogja az ízek harmóniáját!

Fenséges „sajtos” zöldséges rakott tészta mindenmentesen
8 adag
Elkészítési idő: 10 perc előkészítési idő, 20 perc főzési idő, 30 perc sütési idő

Bazsalikomos pestos spagetti

1 cs (400 g) gluténmentes spagetti tészta
1 tk Himalája só
2 ek házi bazsalikomos pesto

A spagettit forró vízben 10-12 perc alatt készre főzzük. A főzővízbe teszünk sót. Miután elkészült a tészta, a főzővízből félreteszünk egy merőkanálnyit. A spagetti tésztát leszűrjük, hideg víz alatt átmossuk. Majd egy tálba tesszük és hozzáadjuk a bazsalikomos pestot, és alaposan összekeverjük.

Vegyes párolt zöldség

200 g sárgarépa
200 g cukkini
250 g zöldbab (fagyasztott)
200 g brokkoli
100 g kápiapaprika
10 db bazsalikom levél
1 csokor medvehagyma (tavaly eltett fagyasztott medvehagymát használtam) vagy 4-5 db fagyasztott leveles spenót kocka
0,5 dl tisztított víz
1 ek vegamix
1 tk Himalája só
4 őrlés zöldbors

A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát megtisztítjuk. A sárgarépát, cukkinit kockára vágjuk, a brokkolit kisebb rózsákra szedjük. A zöldségeket egy főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a zöldbabot, medvehagymát vagy spenótot. Hozzáadjuk a vegamixet, a sót és borsot és kb. fél dl tisztított vizet, majd fedő alatt 10 perc alatt megpároljuk.

Pirított füstölt tofu kockák

1 blokk füstölt tofu (300 g)
1 kk Himalája só

A tofut kockára vágjuk, megsózzuk és egy serpenyőben szárazon megpirítjuk.

Növényi „sajtszósz” mindenmentesen

400 ml növényi tej (például: rizstej)
40 g barna rizsliszt
2 ek gluténmentes sörélesztőpehely
1 kk kurkuma
1 tk Himalája só
20 g olvadós növényi sajt opcionális

Kimérjük a növényi tejet egy főzőedénybe, hozzáadjuk a barnarizslisztet és a fűszereket, majd kézi habverővel simára keverjük. Folyamatos keverés mellett sűrű szósz állagúra főzzük. Végül a még sajtosabb íz kedvéért adhatunk hozzá reszelt növényi sajtot, és kézi habverővel simára keverjük.

Összeállítás

1 cs petrezselyem
ízlés szerint chili

Egy 35×25 cm-es tepsiben eloszlatjuk a tészta felét, és az előzőleg kivett 1 merőkanálnyi főzővizet. Ezután a vegyes zöldség felét egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, rárétegezzük a füstölt tofut, a sajtszósz felét, majd a megmaradt tésztát, a vegyes zöldség másik felét. Végül az egészet befedjük a sajtszósszal. 180 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. A tetejét apróra vágott petrezselyemmel és ízlés szerint chilivel díszítjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Tipp: a füstölt tofut helyettesítsd tempehvel, vagy  gombával.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.