Az ünnepi időszakban jól jönnek a sós ropogtatnivalók a családi, baráti összejöveteleken. Ez a glutén-, tej-, tojásmentes ropogtatnivaló garantáltan ízleni fog az egész családnak!
Gluténmentes vegán „sajtos” tallér
Hozzávalók
250 g barna rizsliszt (Naturbit)
2 ek lenmag
1 tk foszfátmentes sütőpor
1 tk himalája só
100 g bio növényi margarin (Alsan)
150 g növényi tejföl (dr. Oetker Creme Vega)
80 g Gouda növényi sajt (Violife)
A lisztet kimérjük konyhai robotgép keverőtáljába. A lenmagot kávédarálóban megőröljük és hozzáadjuk a liszthez. Hozzáadjuk a sütőport, a sót és alaposan összekeverjük. A szobahőmérsékletű margarint kockára vágjuk, és hozzáadjuk a liszthez. Konyhai robotgéppel morzsásra dolgozzuk. A növényi sajtot négyoldalú reszelő nagylyukán lereszeljük. Ezután hozzáadjuk a tésztához a növényi tejfölt és a reszelt sajtot, majd konyhai robotgéppel addig dolgozunk, amíg homogénné összeáll a tészta. Ezután két részre osztjuk a tésztát.
Lisztezett gyúródeszkán sodrófával kinyújtuk a tészta egyik felét kb. fél cm-es vastagságúra, és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszagatjuk. Bekapcsoljuk a tallér sütő gépet. Majd 4 tészta körlapot ráhelyezünk az előmelegített lapra, és ráhajtjuk a készülék tetejét úgy hogy kattanjon. 3-as hőfokozaton (6 hőfokozatú gépen) 2 perc alatt készre sütjük. Spatulával papírtörlővel kibélelt tányérra szedjük. Addig ismételjük míg a tésztánk elfogy. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön és csak azután fogyasztjuk.
Megosztottam pár fontosabb hozzávaló márkáját is, azért hogy biztosan jól sikerüljön otthon a hamis „sajtos” tallérod. Az alapanyagok minősége legalább annyira fontos, mint a recept maga!
Tipp: ízesítsd a tésztát egész köménymaggal!
A gluténmentes vegán sajtos tallér készítéséhez a Kenwood Chef konyhai robotgépemet használtam. Számos előnye van, többek között nagyon hasznos a beépített mérleg, így gyakorlatilag a dagasztótálban összeállítható a tészta, nem kell külön mérni. Könnyen cserélhetők a keverő elemek, és kivehető a dagasztótál. Gyakorlatilag intuítíven, kézzel szabályozható a keverés, dagasztás, habverés gyorsasága. Gyors, és kevésbé fárasztó, mint a kézi dagasztás. Ráadásul a dagasztótál és a keverő elem is könnyen tisztítható. Így a mosogatás is egyszerű!
Ha kedvet kaptál a Kenwood Chef konyhai robotgéphez, akkor használd a TESTTUDATOS kuponkódot az aqua.hu webáruházban és most 10% kedvezménnyel tudsz vásárolni!
Támogatta a Kenwood és a Vilbo konyhastudió és márkaszaküzlet.
https://www.kenwoodworld.com/hu-hu
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.