A csicseriborsó remek rost- és vitaminforrás. Magas a fehérjetartalma. Kedvező élettani hatásai vannak, támogatja az emésztést. A padlizsán gazdag rostban, jelentős mennyiségű C-vitamint, folsavat, niacint, patoténsavat tartalmaz.
Sültpaprikás padlizsánkrém
1 adag
Elkészítési idő: 1 óra
300 g padlizsán
500 g kápia paprika
4 g fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 tk füstsó
4 őrlés zöld bors
A padlizsánt megmossuk, majd minden oldalán villával megszurkáljuk és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 220 C fokon 40 perc alatt készre sütjük. Amikor letelt a sütési időből 15 perc betesszük a padlizsán mellé a megmosott, megszurkált kápia paprikákat, a fokhagymát, és 25 perc alatt készre sütjük.
Miután letelt a sütési idő kivesszük a sütőből a tepsit, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk a zöldségeket, és 10 percig állni hagyjuk. Miután letelt a 10 perc a paprikáról lehúzzuk a héját és eltávolítjuk a magházát. A padlizsánt félbe vágjuk, és kanállal kikanalazzuk a húsát.
A sült paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a sót, az olívaolajat és botmixerrel pürésítjük. Friss gluténmentes kenyérrel, pirítóssal vagy sütőtökös gofrival tálaljuk.
Tipp: a krémet díszítsük apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel. Készítsünk egyszerre kétféle zöldségkrémet, dobjunk be a sütőbe kétszeres mennyiségű padlizsánt! Készítsünk együtt sültpaprikás padlizsánkrémet és füstös tahinis padlizsánkrémet!
A sültpaprikás padlizsánkrém készítéséhez a Braun Multiquick 9 MQ9187XLI használtam.
Füstölt tahinis padlizsánkrém
1 adag
Elkészítési idő: 1 óra
300 g padlizsán
4 ek tahini (szezámmagkrém)
1 ek olívaolaj
1 ek frissen facsart citromlé
1 tk füstsó
4 őrlés zöld bors
A padlizsánt megmossuk, majd minden oldalán villával megszurkáljuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 220 C fokon 40 perc alatt készre sütjük. Miután letelt a sütési idő kivesszük a sütőből a tepsit, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk a padlizsánt, 10 percig állni hagyjuk. Miután letelt a 10 perc a padlizsánt félbevágjuk, és kanállal kikanalazzuk a húsát. A padlizsánt a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlevet, a füst sót és a zöldborsot, majd botmixerrel pürésítjük. Friss gluténmentes kenyérrel, pirítóssal vagy sütőtökös gofrival tálaljuk.
Tipp: a krémet díszítsük apróra vágott korianderrel. Készítsünk egyszerre kétféle zöldségkrémet, dobjunk be a sütőbe kétszeres mennyiségű padlizsánt! Készítsünk együtt sültpaprikás padlizsánkrémet és füstös tahinis padlizsánkrémet!
A füstölt tahinis padlizsánkrém készítéséhez a Braun Multiquick 9 MQ9187XLI használtam.
Hummusz
1 adag
Elkészítési idő: 5 perc
220 g főtt csicseriborsó (1 üveg natúr konzerv csicseriborsó)
50 ml aquafaba (a csicseriborsó leve)
2 ek tahini (szezámmagkrém)
4 g fokhagyma
4 őrlés színes bors
1 tk Himalája só
A csicseriborsót a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aquafabat, a tahinit, a lereszelt fokhagymát, a fűszereket és a sót. Majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Friss gluténmentes kenyérrel, pirítóssal vagy sütőtökös gofrival tálaljuk.
Tipp: a hummuszt díszítsük pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemmel és locsoljuk meg gazdagon olívaolajjal.
A zöldségkrémek készítéséhez a Braun Multiquick 9 MQ9187XLI botmixert használtam.
A Braun Multiquick 9 MQ9187XLI botmixert itt tudod beszerezni:
https://www.braunhousehold.com/hu-hu/termekek/etelkeszites/botmixerek/multiquick-9x
Marton Melinda
Fotó: Zoe.N.Photography és Kollár Erika
A cikket támogatta a Braun és a Villeroy & Boch konyhastudió és márkaszaküzlet.
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.