A fokhagyma gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. Antivirális és antibakteriális hatású. Bizonyítottan jó hatással van a koleszterinszintre, és segít stabilizálni a vércukorszintet.
A szuvidálás lényege, hogy az ételt légmentesen lezárt vákuumzacskóban egyenletes, állandó hőfokon, hosszabb ideig, lassan főzzük.
Amire szükségünk van ehhez:
• egy Sous-Vide rúd,
• vákuumzacskók,
• folyadékelvezetők,
• vákuum pumpa
• és egy megfelelő főzőedény a hozzá illő fedővel.
Konfittált fokhagymagerezdek
Hozzávalók
100 g fokhagyma
100 ml olívaolaj
2 db babérlevél
1/2 kk kakukkfű
1/2 kk borsikafű
1/2 kk rozmaring
1/2 kk Himalája só
4 őrlés színes bors
A fokhagymagerezdeket meghámozzuk, a hibás részeket kivágjuk. A fokhagymagerezdeket vákuumzacskóba tesszük, majd levákuumozzuk. Vízfürdőben 90 C-fokon 2 órán át szuvidáljuk. A puha fokhagymagerezdeket csírátlanított üvegbe töltjük (200 ml-es üveget használtam), hozzáadjuk a fűszereket, végül felöntjük az olívaolajjal és lezárjuk az üveget. 180 C-fokos sütőben 20 percig sütjük. Megvárjuk, hogy lassan kihűljön. Ellenőrizzuk a tetőt, hogy biztosan jól le van zárva. Kb. 6 hónapig eláll. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Az így készített konfittált fokhagymagerezdek előnye, hogy a szuvidálással megpuhított fokhagymagerezdeket, csak kevés ideig sütjük szabályozott hőfokon az olajban, vagy kókuszzsírban. Így az olaj garantáltan nem ég meg. (Az olívaolaj füstpontja 210 C-fok, a kókuszzsír füstpontja 230 C-fok).
Tipp: Gluténmentes piritóssal, fermentált savanyúsággal, gluténmentes vegán kimchivel tálaljuk. Az így készített konfittált fokhagymagerezdeknek fantasztikusan puha és krémes, kenhető az állaga. Készíthetjük natúr (íztelenített, szagtalanított) kókuszolajjal is, ha a konfittálás zsíros jellegét szeretnénk megőrízni.
Marton Melinda
Az ételek elkészítését támogatta a Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió.
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.