A vöröslencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitív tulajdonságával. Gazdag ásványianyagokban, mint például: kálium, foszfor, vas. Magas az energia- és fehérjetartalma, jelentős az élelmirost-tartalma és alacsony a glikémiás indexe. Ugyanakkor gyorsan megfő, könnyen emészthető, mindenféle puffasztó hatás nélkül. Ideális alapanyag főzelékekhez, szószokhoz, levesekhez és fasírtokhoz.

10-12 darab
Elkészítési idő: 20 perc főzési idő + 10 perc sütési idő + 12 óra áztatási idő

125 g vöröslencse
250 ml tisztított víz
1 tk Himalája só
1 tk piros paprika
½ tk római kömény
1 tk fűszerkömény
50 g barna rizsliszt
50 g garantáltan gluténmentes zabpehely

tetszőleges olaj a sütéshez

A vöröslencsét egy estére beáztatjuk. Másnap leöntjük róla az áztatóvizet. Főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, a sót és a fűszereket. Fedő alatt 20 perc alatt készre főzzük, úgy hogy a leve szinte teljesen elfőjön róla. Miután elkészült, megvárjuk hogy kihűljön, hozzáadjuk a barna rizslisztet, a zabpelyhet és kézzel alaposan összedolgozzuk. Fasírtgolyókat formázunk a masszából, a tenyerünkkel kissé kilapítjuk, és kevés olajon serpenyőben kisütjük, mindkét oldalán megpirítjuk. Addig ismételjük, amíg elfogy a masszánk, ha szükséges akkor sütés közben pótoljuk az olajt. A lencseropogósokat papírtörlőre kiszedjük, leitatjuk a felesleges olajt.

Tipp: ehetjük salátával, lehet főzelékfeltét, vagy tehetjük gluténmentes zsemlébe.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.