A szójabab kiváló növényi fehérjeforrás, tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat. Jelentős a vas, kalcium, mangán, szelén és foszfor tartalma. Jó magnézium-, réz-, cink- és B1-vitamin-forrás.

Ez a paradicsomszósz egyszerűen isteni, belecsempészi a nyári ízeket a téli hónapokba! Érdemes kipróbálni, garantáltan imádni fogja az egész család!

Nagyon paradicsomos tofus bolognai szósz
4 adag
Elkészítési idő: 20 perc

300 g natúr tofu
1 tk Himalája só
3-4 őrlés zöldbors
1 tk pirospaprika
1 tk oregánó
4 g fokhagyma
2 ek olívaolaj

paradicsomszósz
3-4 db friss bazsalikom levél
gluténmentes inaktív sörélesztőpehely, vagy növényi sajt

A tofut folyóvíznél lemossuk, kockára vágjuk, és egy nagy keverő tálba tesszük. Kézzel szétmorzsoljuk annyira, hogy olyan legyen mintha darált hús lenne. Sózzuk, borsózzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, az oregánót, a lereszelt fokhagymát, és jól összekeverjük. Ezután egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, hozzáadjuk az összemorzsolt befűszerezett tofut és pár percig pirítjuk, időnként megforgatjuk. Végül hozzáadjuk a paradicsomszószt, alaposan összekeverjük és pár percig főzzük. (paradicsomszósz készítése lásd lent)

Széles rizsmetélttel tálaljuk, a tetejét megszórjuk inaktív sörélesztőpehellyel, vagy reszelt növényi sajttal, bazsalikommal díszítjük.

Paradicsomszósz
400 g egész hámozott paradicsom (paradicsomlével együtt)
100 g olajban eltett aszalt paradicsom

Az egész hámozott paradicsomokat a botmixer mérőpoharába tesszük, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot és botmixerrel leturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt paradicsomlevet is, és azzal is jól összekeverjük.

Rizstészta

200 g rizstészta (5 mm széles)
2 l tisztított víz
1 kk Himalája só
1 ek bio extraszűz hidegensajtolt olívaolaj

Egy magasfalú edényben vizet melegítünk, miután felforrt beletesszük a rizstésztát. Közepes hőfokon 6-8 perc alatt készre főzzük. Miután elkészült tésztaszűrővel leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük, lecsepegtetjük. Végül hozzáadunk egy evőkanál olívaolajat és jól összekeverjük.

Tipp: a bolognai szószhoz tofu helyett használhatsz tempehet, vagy más borsó-, babfélét.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.