A cékla jelentős mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagot, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, vitaminokban gazdag. Az édesburgonya bétakarotinban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag. A zeller kiváló élelmi rost forrás, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet.

A szuvidálás lényege, hogy az ételt légmentesen lezárt vákuumzacskóban egyenletes, állandó hőfokon, hosszabb ideig, lassan főzzük.

Amire szükségünk van ehhez:
• egy Sous-Vide rúd,
vákuumzacskók,
folyadékelvezetők,
vákuum pumpa
• és egy megfelelő főzőedény a hozzá illő fedővel.

Szuvidált zöldség steakek

Elkészítési idő: 15 perc+ 1 óra szuvidálás 85 C-fokon + 50 perc sütés

Barbecue szószos cékla steak
1 db cékla (egészben)
2 gerezd fokhagyma
1 kk Himalája só
4 őrlés tarkabors
10 g növényi margarin

vegán barbecue szósz a sütéshez

Füstöltpaprika szószos citromos zeller steak
1 db zeller (egészben)
2 gerezd citrom
1 kk Himalája só
4 őrlés tarkabors
10 g növényi margarin
1-2 ek víz
édes füstölt paprikaszósz a sütéshez

Édes füstölt paprikaszósz
1 tk édes füstöltpaprika
1 gerezd fokhagyma
½ kk Himalája só
4 őrlés tarkabors
1 tk agave szirup
2 ek olívaolaj

Narancsos tahinis édesburgonya steak
½ db édesburgonya (egészben)
½ db narancs leve
1 ek olívaolaj
1 kk Himalája só
narancsos tahinis édes füstölt paprikaszósz a sütéshez

Narancsos tahinis édes füstölt paprika szósz
2 ek narancsos páclé
2 ek tahini
2 ek olívaolaj
1 tk édes füstölt pirospaprika
½ kk Himalája só

A zöldségeket 1 óra hosszat 85 C-fokon szuvidáltam légmentesen lezárt vákuumzacskóban.
Miután letelt az 1 óra, a céklát bepácoltam vegán barbecue szószba. A zellert minden oldalról megkentem egy édes füstöltpaprikás szósszal. Az édesburgonyát minden oldalról megkentem a narancsos tahinis édes füstölt paprika szósszal. Majd a zöldségeket sütőben további 50 percig sütöttem 180 C-fokon légkeverős fokozaton. Miután elkészültek, vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket a vákuumzacskóban megmaradt páccal meglocsoltam. Ez valami mennyei lett! A zöldségsteakek ízesek, finomak, szaftosak, kívül kérgesek lettek!

Marton Melinda

Az ételek elkészítését támogatta a Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió.

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.