A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.

Tofupaprikás

4 adag
Elkészítési idő: 20 perc

300 g bio natúr tofu
1 ek olívaolaj
500 ml tisztított víz
20 g pirospaprika
4 őrlés zöldbors
4 g fokhagyma
1 tk Himalája só

30 g barna rizsliszt
100 ml tisztított víz
200 ml kókusztejszín

A tofut folyóvíznél leöblítjük, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál olajon egy csipet sóval minden oldalán megpirítjuk. Miután megpirult felöntjük 500 ml vízzel, hozzáadjuk a pirospaprikát, a zöldborst, a lereszelt fokhagymát, és a sót. Jól összekeverjük és tovább főzzük együtt. Egy kis tálba kimérjük a barna rizslisztet, hozzáadunk 100 ml vizet, a kókusztejszínt és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a tofupaprikáshoz, alaposan összekeverjük és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Quinoával, rizstésztával, vagy basmati rizssel tálaljuk.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.