A szójababnak 40%-a fehérje, 20-30%-a szénhidrát és kb. 20%-a zsír. Testünk számára ideális fehérjeforrás. Majdnem tökéletes mennyiségben és arányban tartalmazza az esszenciális aminosavakat, és fehérjéje jól hasznosul. Elsősorban lizinből és treoninból tartalmaz többet, míg a metioninból és ciszteinből kevesebbet. Élelmi rostban gazdag. A szójában a többszörösen telítetlen és az egyszeresen telítetlen zsírsavak dominálnak. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és kalciumot, míg vitaminok közül niacin- és foláttartalma jelentős.

Tofupaprikás

4 adag
Elkészítési idő: 20 perc

300 g bio natúr tofu
1 ek olívaolaj
500 ml tisztított víz
20 g pirospaprika
4 őrlés zöldbors
4 g fokhagyma
1 tk Himalája só

30 g barna rizsliszt
100 ml tisztított víz
200 ml kókusztejszín

A tofut folyóvíznél leöblítjük, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál olajon egy csipet sóval minden oldalán megpirítjuk. Miután megpirult felöntjük 500 ml vízzel, hozzáadjuk a pirospaprikát, a zöldborst, a lereszelt fokhagymát, és a sót. Jól összekeverjük és tovább főzzük együtt. Egy kis tálba kimérjük a barna rizslisztet, hozzáadunk 100 ml vizet, a kókusztejszínt és simára keverjük. Végül hozzáadjuk a tofupaprikáshoz, alaposan összekeverjük és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Quinoával, rizstésztával, vagy basmati rizssel tálaljuk.

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.