Sokféleképpen segítheted a tested egészséges működését. Tarthatsz például valamilyen mentes időszakot 1-2 hétig, vagy akár 1 teljes hónapig, például cukormentes, tejmentes, húsmentes időszakot stb. A mentes időszakok elsősorban ahhoz segítenek hozzá, hogy megtapasztald, hogy az adott ételféleség mennyire okoz számodra függőséget, mennyire tudod kontrollálni az étkezési szokásaidat, tudsz-e nemet mondani, és képes vagy-e lemondani róla. Közben pedig a szervezeted megkönnyebbül és beindulnak a tisztulási folyamatai.

Tapasztalatot szerzel arról, hogy az elhagyott étel hiánya mit okoz a testedben. Ha ezután mégis visszatérsz a korábbi megszokott kerékvágásba, és újra fogyasztod az elhagyott ételt, akkor a saját bőrödön fogod megtapasztalni, hogyan reagál rá a tested. Ha azt tapasztalod, hogy nem tesz jót a testednek, akkor hagyd el az étrendedből, és keress egészséges alternatívákat.

A mentes időszakok és a böjt növelik a testtudatosságot

A mentes időszakok sokat segítenek abban, hogy ki tudd alakítani a saját egyéni táplálkozásod, mert növelik a testtudatosságodat. A tradicionális étkezési szokások szükségszerű megkérdőjelezése, a lehetséges egészséges alternatívák felkutatása, megismerése és alkalmazása vezet el a testtudatos táplálkozás gyakorlati megvalósításához. A te feladatod, hogy az egészséged érdekében megtanulj különbséget tenni a számodra megfelelő és a helytelen táplálékok között.

frissítő-lúgosító-ital-shutterstock_117577126 (Small)

Böjtölj tudatosan az egészséged megőrzéséért!

A szervezeted egészséges, természetes működésének helyreállításához választhatod a böjtöt is. Érdemes rendszeresen böjtölni, hogy segítsd a tested tisztulási folyamatát, és megszabadulj a felesleges salakanyagoktól. A szervezetben felhalmozódott salakanyag nehezíti az immunműködést, az anyagcserét, és az öngyógyító képességet. Éppen ezért a böjt alapvető egészségfenntartó, megújító és gyógyító módszer. Böjtöt évente kétszer érdemes tartani, a természettel összhangban tavasszal és ősszel. Ezekben az időszakokban a tested működése is jobban támogatja a kiválasztási folyamatot.

A böjt három részből áll, az előkészületből, magából a böjtből és a böjtöt követő felépítés időszakából. A böjt során csak folyadékot fogyasztunk. A fokozott folyadékbevitel segíti a szervezet kiválasztási folyamatát.

A tudatos böjt egyszerre három szinten zajlik, testi, lelki és szellemi szinten. Fontos, hogy meghatározd konkrétan mi a célod a böjttel az életed különböző területein. Például: szeretnél megszabadulni a felesleges salakanyagoktól. Van egy nehézség az életedben, amit szeretnél megoldani. Szeretnéd megérteni a természet törvényeit magasabb szinten stb.

Citromfüves menta tea-shutterstock_116599795 (Small)

Ha megvan benned a szándék, hogy szeretnél böjtölni, válaszd ki a számodra ideális böjttípust. A választásnál vedd figyelembe, hogy van-e a böjthöz elegendő súlyfelesleged, milyen az egészségi állapotod, van-e valamilyen betegséged, szedsz-e gyógyszert, állsz-e valamilyen orvosi kezelés alatt, van-e már böjti tapasztalatod, milyen eszközeid vannak és mennyi idő áll a rendelkezésedre. Ezek alapján felelősségteljesen el tudod dönteni, hogy böjtölhetsz-e, és ha igen, akkor milyen böjtöt érdemes választanod.

Érdemes először rövidebb böjttel kezdeni, majd a következő böjt alkalmával lehet növelni a napok számát. Fokozatosan szoktasd hozzá a szervezetedet a rendszeres böjthöz. Ha hosszabb ideig szeretnél böjtölni, például 21 napig, akkor előtte végeztess el egy alapos orvosi állapotfelmérést. A hosszabb böjtöt böjtszakértővel, vagy hozzáértő orvos vezetésével végezd.

Marton Melinda

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.