A pisztácia gazdag tápanyagokban, tartalmazza az A-vitamin előanyagát, a béta-karotint, továbbá foszfort, B1- és B6-vitamint, káliumot, magnéziumot és rostokat is. Magas a karotinoidtartalma, ami jót tesz a szív egészségének.
Hozzávalók a tésztához
2 db szilikonos muffin formához
50 g gluténmentes zabpehely
4 db friss datolya
2 ek kókuszolaj (folyékony)
1/2 kk fahéj
frissen reszelt citromhéj
Hozzávalók a krémhez
1 db fagyasztott banán (feldarabolva)
1 ek pisztáciakrém
4 db friss datolya
1 ek kókuszolaj (folyékony)
A tészta összeállítása
A tésztához kimérjük a gluténmentes zabpelyhet. A datolyát megmossuk és kimagozzuk. A zabpelyhet és a datolyát is aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a fahéjat, a frissen reszelt citromhéjat és morzsásra aprítjuk. Végül hozzáadjuk a kókuszolajat is és azzal is rövid ideig aprítjuk, amíg a tészta összeáll. Ezután a tésztát két részre osztjuk, és szilikonos muffinformába belenyomkodjuk.
A krém összeállítása
A krémhez a hozzávalókat a fagyasztott banánt, a megmosott és kimagozott datolyát, a pisztáciakrémet és a kókuszolajat a botmixer mérőpoharába tesszük, és krémesre turmixoljuk. Ezután habzsákba töltjük és elosztjuk a két kosárkában. Miután elkészült azonnal fogyaszthatjuk, ha kiforgatjuk a szilikonos formából, vagy mélyhűtőbe tesszük kb. fél órára, hogy a kókuszolaj megdermedjen a tésztában és a krémben, és csak azután fogyasztjuk.
Marton Melinda
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.