A pisztáca amellett, hogy nagyon finom! Gazdag egyszeresen telítetlen, omega-3, omega-6 zsírsavakban. Jótékony hatással van a szív- és érrendszer védelmére. Ásványianyagokban (kálium, mangán, réz, magnézium, kalcium, cink, vas, szelén) és vitaminokban (B-vitaminnak, folsav, E-vitamin) is gazdag.

Vegán pisztáciás tiramisu
(glutén-, tej-, tojásmentes recept)

2 adag
Elkészítési idő: kb. 20 perc

Mascarpone helyett – pisztáciás krém

50 g natúr pisztácia
50 ml víz
5 db friss datolya
300 ml kókuszjoghurt (házi saját készítésű kókuszjoghurtot használtam, Tejhelyettesítés I. tanfolyamot végzettek előnyben)
1 ek kókuszolaj (folyékony állapotban)
1 ek agave szirup
1/2 kk bourbon vaníliapor
2 kk pisztácia aroma (ettől lesz igazán intenzív pisztáciás ízű)

Vegán gluténmentes babapiskóta vagy keksz réteg

12 db vaníliás gluténmentes keksz (Glulu’s vaníliás kekszet használtam) vagy gluténmentes vegán babapiskóta
1 dl kakaó vagy kávé

A tetejére

holland kakaópor
tonkabab
perui étcsokoládé (BioMenü)
pisztácia töret

A krém elkészítése

1. A pisztáciát a botmixer mérőpoharába kimérjük, hozzáadjuk a vizet és botmixerrel krémesre turmixoljuk.
2. Ezután hozzáadjuk a megmosott, magozott friss datolyát és azzal is tovább turmixoljok.
3. Fokozatosan hozzáadjuk a kókuszjoghurtot, végül a kókuszolajat, az agave szirupot, a vaníliaport és a pisztácia aromát. Addig turmixoljuk míg homogén lesz az állaga.

A babapiskóta/keksz áztatásához

4. Készítünk 1 dl kakaót, vagy kávét. Fontos, hogy meleg legyen, mert úgy fogja eláztatni kellően a kekszet/babapiskótát.

A tiramisu összeállítása

5. Egy kehely aljára elhelyezünk három darab áztatott kekszet/babapiskótát (a kekszeket érdemes félbe vágni, mert úgy szépen le lehet rakni a rétegeket), majd egy réteg krém következik, ezután ismét egy réteg áztatott keksz/babapiskóta, végül az egészet gazdagon befedjük a krémmel.
6. A tetejére holland kakaóport szitálunk, étcsokoládét és tonkababot reszelünk, végül megszórjuk előzőleg felaprított pisztácia törettel, a közepébe egy csokoládé tallért helyezünk.
7. Majd megismételjük egy másik kehelyben ugyanezt.
8. Egy estére a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a krém elnyerje a megfelelő állagot, másnap fogyaszthatjuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A tiramisu elkészítéséhez Braun botmixert használtam, itt tudod beszerezni most 20% kedvezménnyel! Használd a MELINDA20 kuponkódot:
https://www.braunhousehold.com/hu-hu

Marton Melinda

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.