Ízre és állagra is szinte olyan, mint az igazi! Fehérjében gazdag, tápláló reggeli, ebéd, vagy akár vacsorára is kiváló! A hétvégi brunchot valódi gasztronómiai élménnyé varázsolja! Tej-, tojás-, gluténmentes recept tisztán növényi alapanyagokból.

Elkészült az eddigi legjobb hamis „tojásrántottám” ! Egyszerűen isteni, krémes, szaftos, olyan mint amikor az igazi rántottát kicsit lágyra sütik. Ahol pedig jobban megsült a „tojás”, ott a széleken izgalmasan ropogós. Ráadásul pikk-pakk elkészül, ami nem utolsó szempont a nyári melegben. Friss salátával vagy gluténmentes piritóssal egyszerűen fantasztikus!

4 adag
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

300 g natúr tofu
1 kk Himalája só
4 őrlés tarkabors
2 ek olívaolaj

Szósz
130 g selyemtofu
60 ml cukormentes növényi tej (gluténmentes zabtejet használtam)
1 tk friss citromlé
1 ek gluténmentes sörélesztőpehely
1 tk kukorica keményítő
1/2 tk kurkuma
1/2 tk asafoetida (használhatsz helyette vöröshagyma granulátumot)
1 kk fokhagyma granulátum (használhatsz helyette frissen reszelt fokhagymát)
1/2 tk fekete só (Kala namak)

Ízlés szerint friss zöldfűszerek, például: snidling vagy petrezselyem a díszítéshez

A natúr tofut folyóvíznél leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy mandolinnal, vagy négyoldalú reszelő szeletelő oldalával, vékony szeleteket vágunk. A tofut folyamatosan forgatva érdemes szeletelni, kezdd az egyik sarkánál, majd folytasd körbe-körbe, vékony kisebb falatnyi lapokat szelj. Ismételd addig, amíg el nem fogy a tofu.

A selyem tofut kimérjük és a botmixer mérőpoharába tesszük. Hozzáadjuk a növényi tejet, friss citromlevet, a sörélesztőpelyhet, a kukoricakeményítőt és a fűszereket, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a tofu szeleteket, sózzuk, borsozzuk és enyhén megsütjük, közben folyamatosan forgatjuk. Nem cél, hogy ropogósra süsd, de jó ha van benne ropogósabb, pirultabb szelet is. Miután elértük a megfelelő állagot, hozzáadjuk a selyemtofuból készített krémes szószt. Óvatosan összeforgatjuk úgy, hogy mindenhol bevonja a tofuszeleteket a krémes szósz, és pár perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, amikor a tofu már felvette a szósz nagy részét, de még eléggé szaftos. Miután elkészült apróra vágott snidlinggel, vagy petrezselyemzölddel díszítjük, friss salátával, gluténmentes pirítóssal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.