A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.

Édes vaníliás sütőtökös gluténmentes gofri
Glutén-, tej-, tojásmentes recept

8 db
Elkészítési idő: 20 perc

250 g gluténmentes zabpehely
50 g barna rizsliszt
100 g teljes értékű nádcukor vagy más alternatív cukorhelyettesítő (eritrit, xilit stb.)
100 g sütőtök püré
1 tk vanília esszencia
500 ml növényi tej (natúr gluténmentes zab-, rizs-, kókusztej)

Kimérjük a zabpelyhet és a rizslisztet, hozzáadjuk a nádcukort, majd alaposan összekeverjük. A Braun kelyhes turmixgépbe öntjük a rizslisztes keveréket, hozzáadjuk a sütőtökpürét, a vanília esszenciát, majd felöntjük 500 ml növényi tejjel. Kiválasztjuk a smoothie programot, a tekerőgombot a smooth fokozatra állítjuk és a start gombbal elindítjuk a készüléket, 1 perc alatt krémesre turmixoljuk.

Braun multigrill készüléken elhelyezzük a gofrisütő lapokat, kiválasztjuk a 2-es fokozatot (közepesre süt), és elindítjuk a készüléket. Megvárjuk amíg a készülék kijelzőjén alul-felül megjelenik a Ready felirat a sütőlapoknál. A tészta felét a lapokra adagoljuk, majd ráhajtjuk a felső lapot. Az időzítőt beállítjuk 6 percre és készre sütjük a gofrikat. Miután elkészültek a gofrik, megismételjük.

Tipp: A gofrikat vegán csokikrémmel és banánnal tálaljuk, a tetejét meghintjük fahéjjal.

Vegán csokikrém egyszerűen

4 ek tahini
1 ek holland kakaópor
1 kk vanília esszencia
6 db friss datolya
50 ml növényi tej (natúr gluténmentes rizs-, zab-, kókuszital)

A datolyát megmossuk és kimagozzuk. Majd az alapanyagokat a botmixer mérőpoharába tesszük és krémesre turmixoljuk.

Az édes vaníliás sütőtökös gluténmentes gofrik készítéséhez a kifinomult technológiájú Braun PowerBlend 9 kelyhes turmixgépet és a többfunkciós Braun multigrill 9 Pro kontaktgrill készüléket használtam.

Tipp: Készíts házilag sütőtökpürét! Mosd meg a sütőtököt, vágd félbe, majd kanalazd ki a magházát. Helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süsd légkeverős fokozaton 180 C-fokon, a sütőtök méretétől függően 40-60 percig. Miután megsült a sütőtök, várd meg, hogy kihűljön, és távolítsd el a héját. Vágd kisebb darabokra és egy nagyobb tálban pürésítsd botmixerrel krémesre.

A Braun konyhai háztartási gépeket itt tudod beszerezni:
https://www.braunhousehold.com/hu-hu

A recept megjelenését támogatta a Braun és a VilBo konyhastudió és márkaszaküzlet.

Marton Melinda

Fotó: Zoe.N.Photography

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.