A köles gluténmentes. A gabonák királynője. Lúgosító hatású. A köles fehérje tartalma 10-15%. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található.
Gluténmentes kölestúrós rétes
Glutén-, tej-, tojásmentes recept
3 db 30 cm-es rétes
Elkészítési idő: 20 perc + 40 perc párolási idő +25 perc sütési idő
Hozzávalók
9 db kerek rizslap (22 cm átmérőjű)
20 g bio nem hidrogénezett növényi margarin
6 ek natúr kókuszjoghurt vagy növényi tejföl
1 ek porcukor a tetejére (teljes értékű nádcukor megőrölve, vagy más alternatív édesítő)
Hozzávalók a töltelékhez
150 g köles
300 ml tisztított víz
2 ek kókusztejpor
4 ek teljes értékű nádcukor (vagy más alternatív édesítő)
1 kk borubon vanília esszencia
1 kk reszelt citromhéj
1 marék fagyasztott cseresznye (szezonálisan frisset használjunk)
1 marék fagyasztott áfonya (szezonálisan frisset használjunk)
Először elkészítjük a tölteléket. A kölest kimérjük, majd folyóvíznél alaposan átöblítjük. Addig mossuk, amíg már nem habzik a víz. A kölest a párológép táljába tesszük, hozzáadjuk a nádcukrot, a kókusztejport, alaposan összekeverjük, és kétszeres mennyiségű vízben 40 perc alatt készre pároljuk. Miután elkészült hozzáadjuk a vanília esszenciát, a reszelt citromhéjat és jól összekeverjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Egy mély tányérba (például: Buddha tál) meleg vizet öntünk, és egyenként belemártjuk a rizslapokat. Megvárjuk, hogy a rizslap megpuhuljon (kb. 15-20 másodperc, amíg egy rizslap megpuhul). Három rizslapot hosszában leteszünk a sütőpapírra, úgy hogy a végeiknél fedjék egymást. A margarint egy kis edényben felolvasztjuk. Majd szilikonos ecsettel vékonyan megkenjük a rizslapokat margarinnal. Két evőkanálnyi kókuszjoghurtot eloszlatunk a rizslapokon, ezután a köles egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán úgy, hogy pár centiméter maradjon szabadon a felső és az alsó részen is. Ezután rászórjuk a fagyasztott gyümölcs egyharmadát.
Felül és alul is ráhajtjuk a rizslapot, majd oldalirányból feltekerjük a rétest. Minden oldalán megkenjük vékonyan az olvasztott margarinnal. Elkészítjük a másik két rudat is.
Előmelegített sütőben 180 C-fokon 25 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd meghintjük porcukorral. Csak ezután szeleteljük. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Marton Melinda
A recept elkészítését támogatta a Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió.
Szeretnél még többet tudni a gluténmentes tésztafélék készítéséről? Hogy készül a gluténmentes kenyér, palacsinta, gnocchi, besamell mártás, panírozott ételek?
Akkor gyere el a Gluténmentes megoldások Főzőestre!
Bővebb információ és részletek itt:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/glutenmentes-megoldasok-fozotanfolyam/
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.