A sütőtök könnyen emészthető. Jó E-vitamin, és béta-karotin forrás. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, andtioxidáns hatása révén véd a szabad gyökök káros hatásával szemben. A sütőtök magja kitűnő vas- és foszfor-, valamint értékes kálium-, magnézium- és cinkforrás.
Pikáns sütőtökös gluténmentes gofri
Glutén-, tej-, tojás-, cukormentes recept
8 db
Elkészítési idő: 20 perc
400 g gluténmentes zabpehely
800 ml növényi “tej” (gluténmentes zab-, rizs-, kókuszital)
150 g sütőtökpüré (vagy helyettesítheted édesburgonyával)
1 ek Himalája só
4 ek gluténmentes sörélesztőpehely
2 tk vöröshagyma granulátum
1 tk fokhagyma granulátum
1 tk kurkuma
4 őrlés színes bors
Kimérjük a zabpelyhet, hozzáadjuk a fűszereket és a sót és alaposan összekeverjük. A fűszeres zabpelyhes keveréket a Braun kelyhes turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a sütőtökpürét, végül felöntjük 800 ml növényi tejjel. Kiválasztjuk a smoothie programot, a tekerőgombot a smooth fokozatra állítjuk és a start gombbal elindítjuk a készüléket, 1 perc alatt krémesre turmixoljuk.
A Braun multigrill készüléken elhelyezzük a gofrisütő lapokat, kiválasztjuk a 2-es fokozatot (közepesre süt), és elindítjuk a készüléket. Megvárjuk amíg a készülék kijelzőjén alul-felül megjelenik a Ready felirat a sütőlapoknál. A tészta felét a lapokra adagoljuk, majd ráhajtjuk a felső lapot. Az időzítőt beállítjuk 7 percre és készre sütjük a gofrikat.
Miután elkészültek a gofrik megismételjük, és kisütjük a második adagot is. A gofrikat ízletes zöldségkrémmel tálaljuk.
Kínáljuk hummusszal, sült paprikás padlizsánkrémmel, füstölt tahinis padlizsánkrémmel.
A pikáns sütőtökös gofrik készítéséhez a kifinomult technológiájú Braun PowerBlend 9 kelyhes turmixgépet és a többfunkciós Braun multigrill 9 Pro kontaktgrill készüléket használtam.
Tipp: Készíts házilag sütőtökpürét! Mosd meg a sütőtököt, vágd félbe, majd kanalazd ki a magházát. Helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süsd légkeverős fokozaton 180 C-fokon, a sütőtök méretétől függően 40-60 percig. Miután megsült a sütőtök, várd meg, hogy kihűljön, és távolítsd el a héját. Vágd kisebb darabokra és egy nagyobb tálban pürésítsd botmixerrel krémesre.
A tároláshoz jó szívvel ajánlom a Zwilling vákuumos üveg ételtárolóit, mert a vákuumos lezárásnak köszönhetően hűtőben egy hétig is eláll és friss marad a sütőtökpüré.
A Braun konyhai háztartási gépeket itt tudod beszerezni:
https://www.braunhousehold.com/hu-hu
A recept megjelenését támogatta a Braun és a VilBo konyhastudió és márkaszaküzlet.
Marton Melinda
Fotó: Zoe.N.Photography
Szeretnél még többet tudni a gluténmentes tésztafélék készítéséről? Hogy készül a gluténmentes kenyér, palacsinta, gnocchi, besamell mártás, panírozott ételek?
Akkor gyere el a Gluténmentes megoldások Főzőestre!
Bővebb információ és részletek itt:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/glutenmentes-megoldasok-fozotanfolyam/
Szeretnéd megtanulni a gluténmentes sütés-főzés alapjait? Akkor gyere el a Gluténmentes megoldások Főzőestre, ahol készítünk gluténmentes kenyeret, palacsintát, gnocchit, besamell mártást, és panírozni is fogunk tej-, tojás-, gluténmentesen!
Itt tudsz jelentkezni:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/glutenmentes-megoldasok-fozotanfolyam/
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.