A cékla jelentős mennyiségű antioxidánst, ásványi anyagot, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, vitaminokban gazdag. Az édesburgonya bétakarotinban, szénhidrátban, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag. A szuvidálás segít megőrízni a zöldségek ásványianyag- és vitamintartalmát, természetes ízét és állagát.

A szuvidálás lényege, hogy az ételt légmentesen lezárt vákuumzacskóban egyenletes, állandó hőfokon, hosszabb ideig, lassan főzzük.

Amire szükségünk van ehhez:
• egy Sous-Vide rúd,
vákuumzacskók,
folyadékelvezetők,
vákuum pumpa
• és egy megfelelő főzőedény a hozzá illő fedővel.

A teszteléshez Zwilling készülékeket használtam. Mindkét eszköz (vákuum pumpa, Sous-Vide rúd) kezelése praktikus és egyszerű volt.

Elkészítési idő: 15 perc + 1 óra 85 C-fok

Rozmaringos burgonya
4-6 közepes méretű sárgaburgonya
1-2 szál friss rozmaring
2 gerezd fokhagyma
4-6 db egész zöldbors
1 kk Himalája só
10 g növényi margarin

Kakukkfüves burgonya
4-6 db sárgaburgonya (félbe vágva)
2 tk kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 kk Himalája só
4 őrlés tarkabors
10 g növényi margarin

Korianderes édesburgonya
½ db édesburgonya (2 cm-es kockára vágva)
2 tk egész koriander
1 kk Himalája só
10 g növényi margarin

Korianderes sárgarépa
2-4 db sárgarépa (karikára vágva)
1-2 szál friss koriander
2 gerezd fokhagyma
4-6 db egész zöldbors
1 kk Himalája só
10 g növényi margarin

Petrezselymes cékla
2 db közepes méretű cékla (negyedekre vágva)
1-2 szál friss petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
4-6 db egész zöldbors
1 kk Himalája só
10 g növényi margarin

A zöldségeket külön légmentesen lezárt vákuumzacskóban egyszerre szuvidáltam 85 C-fokon 1 óráig.
Miután lejárt az 1 óra, kinyitottam a vákuumzacskókat, hihetetlenül intenzív illata volt a zöldségeknek! A rozmaring illata és íze teljesen átjárta a burgonyát! Ennyire intenzív ízű rozmaringos burgonyát, ami friss rozmaringgal van fűszerezve, eddig még nem ettem! Fantasztikusan átvette a burgonya a rozmaring ízét! A kakukkfüves burgonya nagyon ízletes, puha és szaftos lett! A korianderes édesburgonya nagyon különleges köret.
A sárgarépa és a cékla is megőrizte a zamatos ízét, élénk színét, állagra pont megfelelő lett mindkettő! Ami kifejezetten tetszett, hogy mivel külön-külön zacskókban szuvidáltam a zöldségeket, így nem színezték el egymást, mindegyik megőrizte a saját színét.

Marton Melinda

Az ételek elkészítését támogatta a Villeroy & Boch márkaszaküzlet és konyhastudió.

További szuvidált zöldség receptekért kattints a linkre:

Szuvidált zöldség steakek

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.