Az aquafaba a csicseriborsó-konzverv leszűrt leve vagy a száraz csicseriborsó áztató-, illetve főzővize. A tojásfehérjéhez hasonlóan viselkedik, kemény habbá verhető fel. A színe világos sárga, az illata semleges. Az eper kiváló C-vitamin forrás, erősíti az immunrendszert. Gazdag ásványianyagokban, fitonutriensekben és kiváló rostforrás.

Vegán epres, áfonyás pavlova

Adag: 1 db 20 cm-es átmérőjű pavlova torta
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc + 2 óra várakozási idő

Hozzávalók

40 g aquafaba (csicseriborsó konzerv leve)
60 g teljes értékű nádcukor (vagy más alternatív édesítő)
1 tk friss citromlé
1/2 kk bourbon vanília

A díszítéshez
növényi tejszínhab
3 ek eperlekvár
4-5 db eper
6-8 szem áfonya

A csicseriborsó konzerv levét (aquafaba) leszűrjük. A nádcukrot porrá őröljük. Egy keverőtálba tesszük az aquafaba-t, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliaport és a citromlevet és kemény habbá verjük.

Miután elkészült egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük a habot és kerek formát formázunk belőle. 120 C-fokon 1 órát sütjük. Miután megsült kb. 2 órát pihentetjük, hogy kihűljön és megdermedjen teljesen.

A tetejét növényi tejszínhabbal, eperlekvárral, friss eperrel és áfonyával díszítjük.

A recept megjelenését támogatta a Kenwood Magyarország és a Villeroy & Boch konyhastudió és márkaszaküzlet.

Szeretnél még többet tudni a tojáshelyettesítésről?

Hogyan lehet tojás nélkül gluténmentes piskótát, panírozott ételeket, omlettet,  frittátát, tojáskrémet készíteni?
Akkor gyere el a Tojáshelyettesítés Főzőestre!

További részletek és jelentkezés itt:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/tojashelyettesites-fozotanfolyam/

A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.

További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.