1) Egy nélkülözhetetlen gluténmentes gabona, a köles
A köles (fűféle) a világ 8 legjelentősebb gabonája közé tartozik. Magas rosttartalma miatt segít az emésztőrendszeri problémák rendezésében. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Jótékonyan hat a kötőszövet állapotára, rugalmassá és simává varázsolja a bőrt, csökkenti a hajhullást, javítja a körmök rugalmasságát, erősíti az idegrendszert, jót tesz a szemeknek, és a fogak egészségéhez is hozzájárul. A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású gabona, amely főzve is megőrzi lúgos kémhatását. Serkenti az anyagcserét, és melegítő hatású.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kölesről!
2) Top 10 érv, amiért érdemes hajdinát fogyasztanod

A hajdinának (keserűfűféle) fontos szerepe van az egészséges és betegségmegelőző táplálkozásban. Könnyen beilleszthető bármilyen étrendbe, emellett a gluténérzékenyek és a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a hajdináról!
3) A legjobb növényi fehérjeforrás, a quinoa

A quinoa növénytani szempontból nem valódi gabona, de ahhoz hasonló módon használható. Magja kicsi, elefántcsont-színű. Beltartalmi összetétele alapján az egészségvédő, diétás ételek kiváló alapanyaga. Nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek, coeliákiások étrendjébe is jól beépíthető. Könnyen emészthető. Alacsony kalória tartalma és magas élelmi rost tartalma miatt (7g/100g) a fogyókúrás étrendbe is jól beilleszthető. Lúgosító és melegítő hatású, az egész testet erősíti.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a quinoáról!
4) Az egyik legjobb energiaforrás, a barna rizs

A barna rizs (perjeféle) az emberiség egyik legfontosabb tápláléka. A rizsnek rendkívül magas a rost tartalma (3,4 g/100 g), ami miatt gyorsan teltségérzetet okoz és felgyorsítja a bélperisztaltikát. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezért jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre, kiegyensúlyozza az egész testet. Nélkülözhetetlen az emésztőszervi betegségek étrendjében. A barna rizsben levő keményítő az emésztés során lassan szívódik fel, így egyenletesen juttat glükózt a vérbe, segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a barna rizsről!
5) Olcsó tápláló és finom
Egy könnyen beszerezhető gluténmentes gabona, a kukorica!

A kukoricának (pázsitfűféle) fontos szerepe van a táplálkozásban és takarmánynövényként is. A búza és a rizs után a kukoricát termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon. Egy olcsó és ízletes alapanyag, ami könnyen beépíthető a hétköznapi táplálkozásba. Magas energiatartalmú, tápláló ételek készíthetők belőle.
A kukorica gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a kukoricáról!
6) Az egyik legértékesebb gabona, a zab

A zab (Avena sativa) hasznos fehérje-, B-vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás. Könnyen emészthető. Gyors energiát ad, ezért sportolóknak is kiváló. Hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít. A szervezetben megköti a savakat. A zab gyógyítja a gyomor- és bélgyulladást, mivel nyákbevonatot képez a bélfalon, ezzel védve a beleket a fertőzésektől és irritációktól. Így harmonizálja és támogatja az emésztést.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a zabról!
7) A testépítők eledele, az amaránt
Az amaránt (disznóparéj) dél-amerikai növény, kiváló gabonahelyettesítő. Apró, gyöngyszerű szemei táplálóak és finomak. Rendszeres fogyasztása segít a csontritkulás megelőzésében. Fehérje-, aminosav-, vastartalma miatt a növényi étrend fontos alapanyaga. Gluténmentes így a gluténmentes étrendbe is könnyen beilleszthető. Magas tápanyagtartalma miatt hasznos kismamák, gyermekek és nehéz fizikai munkát végzőknek.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket az amarántról!
8) A kukorica lehetséges alternatívája, a cirok
A cirok (perjeféle) Afrikában és Indiában fontos táplálékforrás. Beltartalma hasonló a kukoricához. Gluténmentes oldhatatlan rostjai és a belőle készülő szirup miatt vált világszerte ismertté. Rosttartalma segíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését. Magas vas-, kalcium- és káliumtartalma. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz E-vitamint, ami segíti az immunrendszer működését. Az íze semleges, színe világos.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a cirokról!
9) Kicsi a teff, de erős
Etiópia csodagabonája, a legapróbb szemű gabonaféle. Amilyen aprók a magvai, olyan sok tápanyagot tartalmaznak. 12% fehérjét tartalmaz. Magas a kalcium, vas és kálium tartalma, gazdag rézben, cinkben, foszforban és magnéziumban. Gluténmentes gabona.
Kattints ide, és olvasd el a teljes cikket a teffről!
Marton Melinda
Gluténmentes megoldások online tanfolyam
„Gluténmentes alaplisztekből egyszerűen finomat”
Kenyerek, hagyományos és amerikai palacsinták, gofri, tortilla, lepény, kréker, nokedli!
Tanulj Magyarország első számú gluténmentes teljes értékű növényi táplálkozás szakértőjétől!
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.