A kesudió az olajos magok családjába tartozik. Számos jótékony élettani hatása van, többek között erősíti a csontokat, széppé teszi a bőrt és a hajat. Nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírokat. Remek réz-, magnézium-, cink-, és mangánforrás. Élelmi rostban gazdag, ami által segít a vércukorszint szinten tartásában. A glikémiás indexe 25-ös érték, így az alacsony glikémiás indexű csoportba tartozik.
A kesudiót érdemes fermentálni, mert az íze a fermentálás hatására kellemesen savanykás lesz, így kiválóan alkalmas a tej, sajt és a vaj helyettesítésére is. Kiválóan alkalmazható laktóz-, tejmentes diétában.
Áfonyás kesudiós mini „sajttorta” – Díjnyertes recept
(A „Fermentált ételekkel a hosszú életért” receptversenyen a recept bekerült a 10 kiváló recept közé.)
Glutén-, tej-, tojásmentes, hozzáadott cukormentes recept
1 db mini sajttorta 8 cm-es átmérőjű tortaformához
Elkészítési idő: a kesudió fermentálási ideje + 20 perc + 4-6 óra hűtési idő
Hozzávalók a tésztához
25 g garantáltan gluténmentes zabpehely
10 g kókuszreszelék
½ kk bio reszelt citromhéj
½ kk bourbon vaníliapor
12,5 g kókuszolaj
1 db friss datolya
Hozzávalók a „sajtkrémhez”
50 g kesudió (a legjobb, ha előzőleg fermentált kesudiót használsz)
25 g kókuszolaj
75 g natúr kókusztej
2 db friss datolya
1 kk bourbon vanília esszencia
Hozzávalók az áfonyás réteghez
30 g cukormentes áfonyaöntet (a legjobb, ha friss áfonyát pár perc alatt öntet állagúra főzünk)
2 g tápiókakeményítő
A tészta összeállítása
Kimérjük a zabpelyhet és a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a citromhéjat és a vaníliaport, majd aprítógépben morzsásra aprítjuk. A kókuszolajat felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen. A zabpelyhes keverékhez hozzáadjuk a megmosott és kimagozott datolyát, a folyékony kókuszolajat, és addig aprítjuk, hogy összeálljon a tészta. Miután összeállt a tészta, egy sütőpapírral kibélelt 8 cm-es átmérőjű tortaformába egyenletesen belenyomkodjuk.
A krém összeállítása
A fermentált kesudiót a botmixer mérőpoharába tesszük. A kókuszolajat felmelegítjük, hogy folyékony állagú legyen. A kesudióhoz hozzáadjuk a kókuszolajat, a kókusztejet, a kimagozott friss datolyát és a bourbon vanília esszenciát. Majd botmixerrel krémesre turmixoljuk. Miután elkészült a krém, ráöntjük a tortaformában a tésztára. Egyenletesen eloszlatjuk a krémet a tészta tetején.
Amennyiben nem fermentált kesudióból készíted a krémet, akkor adj hozzá 1 kk friss citromlevet a „sajtos” jelleg miatt, a savanykás íz eléréséhez. Ha érdekel az olajos magok fermentálása a Gyakorlati Fermentálás Főzőesten megtanulhatod.
Az áfonyás réteg összeállítása
A cukormentes áfonyaöntetet kimérjük egy főzőedénybe, hozzáadjuk a tápiókakeményítőt és kézi habverővel simára keverjük. Majd folyamatos keverés mellett alacsony hőfokon besűrítjük az öntetet. Végül a torta tetején egyenletesen eloszlatjuk az áfonyás réteget.
Az áfonyás fermentált kesudiós mini sajttortát 4-6 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen, és csak azután fogyasztjuk.
A „Fermentált ételekkel a hosszú életért” receptversenyen a receptem bekerült a 10 kiváló recept közé.
Tipp: Készítsd el nagy tortaként, egy 25 cm-es tortaformához vedd a fent megadott mennyiségek 6-szorosát.
Marton Melinda
Szeretnél még többet tudni a tej- és tejtermékek helyettesítéséről? Hogy készülnek a növényi tejek, tejföl helyettesítők, a kókuszjoghurt, „sajtkrém”, „túró”? Akkor gyere el a növényi Tejtermékhelyettesítés Főzőestre!
Bővebb információ és jelentkezés itt:
https://testtudatos-taplalkozas.hu/tej-es-tejtermek-helyettesites-novenyi-alapanyagokbol/
A receptet szerzői jog védi. A recept üzleti célú felhasználása kizárólag a szerző engedélyével lehetséges, és jogdíj köteles. Ha a receptet szeretnéd megosztani a saját blogodon, vagy Facebook oldaladon, akkor vedd fel velem a kapcsolatot. A receptet csak változatlan formában, és erre az oldalra mutató kattintható linkkel lehet megosztani.
További 116 gluténmentes teljes értékű növényi recept található a Testtudatos Táplálkozás könyvemben, és több mint 70 recept található az orvos és dietetikus által ajánlott két hetes gluténmentes növényi étrendet tartalmazó Testtudatos Életmód könyvemben, valamint 10 komplett ünnepi menü és 43 recept a Gluténmentes Ünnepi Receptek könyvemben.
Marton Melinda
Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.