A stressz mindenkit egyformán érint. Az életünk része, hogy folyton új helyzetekbe kerülünk és váratlan események történnek velünk, amik miatt feszültség keletkezik az életünkben, és megoldandó feladatokkal, kihívásokkal találjuk szemben magunkat. A feszültség oka, hogy átmenetileg elveszítjük a kontrollt életünk felett, ami bizonytalansággal és a kiszolgáltatottsággal jár.

Stressz nélkül nincs fejlődés sem!
Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk fontos, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. A stresszt nem kerülhetjük el, viszont megtanulhatjuk helyesen kezelni, hogy a fejlődésünket szolgálja, és képesek legyünk minél hamarabb visszavenni az irányítást az életünk felett.

Mi a stressz? „A stressz az élet sava-borsa.” (Selye János)
A stressz alapvetően az életünk része. Bizonyos stressz még alvás közben is fennáll. A szerveink éjszaka is végzik a feladatukat, a szív továbbítja a vért, a mellkasunk és izmaink légzőmozgást végeznek, zajlik a másodlagos emésztés és az agyunk is aktív, amikor álmodunk.

Életünk során folyton változik körülöttünk minden és időről időre új helyzetekbe kerülünk. A bizonytalanság, a kiszolgáltatottság érzése és az életünk feletti kontroll elvesztése mind stresszforrások.

A leggyakoribb stresszt kiváltó okok

  • Váratlan életesemények, mint például: válás, halál, munkahely elvesztése, anyagi helyzet változása.
  • Folyamatosan fennálló problémák, mint például tartós félelem valamilyen veszteségtől.
  • Apróbb hétköznapi események, mint például viták, közlekedési, munkahelyi konfliktusok, váratlan események, kontrollvesztés.

A reakciónktól függ, hogy jó vagy rossz stresszről beszélhetünk.
Jó stresszről beszélünk, amikor a helyzetre kihívásként tudunk tekinteni és megoldásfókusszal megküzdünk az adott problémával. Az esemény hatására a személyiségünk fejlődik.

A rossz stressz akkor következik be, ha nem megfelelő a hozzáállásunk az adott helyzethez, nem rendelkezünk elég információval, és nincs megoldási stratégiánk, így nem tudjuk visszavenni az irányítást az életünk felett. A helyzetet tovább rontja, ha van valamilyen önromboló szokásunk, mint az érzelmi evés, dohányzás, alkoholfogyasztás stb., ami rövid és hosszútávon is megbetegít. Stresszes állapotban még az emésztőrendszerünk sem úgy működik, ahogy kellene, mert a feszültség miatt nem jut elég vér az emésztőrendszerünkbe.

Ami csak tőlünk függ: a „Hogyan”
A stresszhelyzetek váratlanul következnek be az életünkben. Nem tudjuk befolyásolni az eseményeket, és egy új problémával vagy kihívással találjuk szemben magunkat, attól függően, hogyan viszonyulunk a helyzethez/eseményhez. Tőlünk függ, hogyan éljük meg az adott eseményt, hogyan értékeljük, milyen stratégiát választunk és hogyan kezeljük, tudattalanul vagy tudatosan. Tőlünk függ, hogy milyen gyorsan áll vissza az egyensúly az életünkben.

Stresszkezelés mesterfokon
A cikk második részében részletesen írok arról, hogy mi a két legfontosabb feladatod stresszhelyzetben, miért fontos és mitől függ az érzelmi stabilitásod, hogyan tudsz megbirkózni a stresszhelyzettel, megismerhetesz egy 6 lépéses megoldási stratégiát stresszhelyzetekre, és megtudhatod, hogy milyen előnye van a stresszhelyzetben annak, aki jógázik.

Kattints a címre és olvasd el a cikk folytatását!
Stresszkezelés mesterfokon!

A cikk harmadik részét itt tudod elolvasni:
Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?

Marton Melinda

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv és 4 tudásalapú tanfolyami könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek, Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyami könyv.