Napjaink felgyorsult tempója a táplálkozásban is érezteti a hatását. A szaporodó gyorséttermek, pékségek, a magunkkal vihető ételek, kávéitalok, smoothiek mind azt az igényt szolgálják ki, hogy akár menet közben is gyorsan be tudjunk kapni valamit, hogy csillapítsuk az éhségünket.

De a testünk nem erre a gyors, kapkodó étkezésre van kitalálva!

Az agyunk éhség és jóllakottság érzésért felelős területének körülbelül húsz percre van szüksége ahhoz, hogy tudatosítsa, a gyomrunk megtelt.

Ha gyorsan eszünk az agyunknak nincs elég ideje észlelni, hogy már jól laktunk, és nincs szükségünk több ételre. Ezért ilyenkor általában többet is eszünk, mint amennyire valójában szükségünk van.

Ha lassabban eszünk, kevesebbel is jól fogunk lakni.

Ha lassan eszünk az agyunknak több ideje van érzékelni a teltségérzetet. A lassabban elfogyasztott ételeket a testünk jobb minőségben képes feldolgozni, mert így az emésztéshez szükséges hormonokat és enzimeket megfelelő időben és mennyiségben képes ütemezni.

A lassú evés jellemzően tudatos tevékenység.

Az ételek kiválasztása, a minőség választása a mennyiség helyett szintén nagyfokú tudatosságot igényel. Azok, akik lassan esznek, megadják a módját az étkezésnek, több időt szánnak az étel ízének kiélvezésére, és élvezik a jelen pillanatot.

A lassú étkezést népszerűsíti a slow food, a lassú étkezés mozgalom, ami 1986-ban Olaszországból indult útjára.
A mozgalom követőinek célja, hogy az éhség gyors csillapítása helyett, a táplálkozáshoz tudatosan egészséges és helyi alapanyagokból válasszanak, rá szánják az időt a főzésre és az étkezésre, élvezzék az ízeket.

Marton Melinda

További cikkek a témában >>>
Testtudatos táplálkozás
Miért olyan könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal?
A testtudatos életmód 3 pillére
Mozgásra tervezve
Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?
Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Testtudatos Táplálkozás Tanfolyam I-II.

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.