Az életed szerves része a táplálkozás. Végig gondoltad már, hogy mennyi időt töltesz evéssel? Az életed során eddig hány alkalommal ettél és hányszor fogsz még? Naponta hányszor eszel: kétszer, háromszor, ötször, vagy még ennél is többször? Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

top-10-weight-loss-tips

Vélemények viharában
Időről-időre megjelenik egy-egy divatos diéta, vagy egy újabb táplálkozási irányzat, ami azt hirdeti magáról, hogy az a legjobb mindenki számára, és minden problémát megold. Mégis az a tapasztalat, hogy nincs olyan irányzat, ami mindenki számára 100%-ban beválna. Nem képes mindenki alkalmazni az adott irányzat szabályait, nem képes mindenki hirtelen váltani, és hátat fordítani a megszokott táplálkozásmódjának tartósan. Érdemes nyitottnak lenni, tanulni és ihletet meríteni egy-egy irányzatból, de a helyükön kell kezelni őket, mert mindegyik egy adott speciális problémára kínál megoldást.

A táplálkozást lehet rosszul és jól is csinálni. A legtöbben belesüllyednek a megszokásokba, és olyan ételhez ragaszkodnak, ami finom és kényelmes, és amit még a szüleik szerettettek meg velük. Sokszor pedig a kulturális gyökerek határozzák meg, hogyan táplálkoznak. Azok csinálják jól, akiknek tudása van, mert a táplálkozás nem egy velünk született képesség, hanem tanulni kell. Ha a szüleid nem tanítottak meg helyesen táplálkozni, akkor neked kell utánajárnod, és komolyan venni, mert az egészséged a tét. Értsd meg, hogy a táplálkozás fontos része az életednek.

vegán-diéta

Testtudatosság
Sokszor elhangzik spirituális körökben, hogy a test a lélek temploma. Sajnos ma már ezt csak kevesen értik, és legtöbbször csak üres szavak. Pedig valóban ez a helyes megközelítés, mert a test köti össze a szellemi és az anyagi világot. Olyan, mint egy csatorna, ami mindkét világgal kommunikál, és szállítja az információkat ég és föld között. A testünk a tudatunkkal elválaszthatatlan egységet alkot, ez az alapja a testtudatosság meghatározásának. A testtudatosság egy kétirányú folyamat, amelynek a középpontjában a test áll. A test képes visszatükrözni a fizikai és a lelki állapotunkat is. Ha például idegesek vagyunk, akkor összerándul a gyomrunk, ha éhesek vagyunk, akkor eszünk, ha pedig összeettünk mindenfélét, akkor rosszul érezzük magunkat.

Nagyon fontos, hogy megtanuld megkülönböztetni egymástól a fizikai és a lelki impulzusokat, és képessé válj helyesen értelmezni a jelzéseket. A helyes hozzáállás, hogy a lelki jellegű impulzusokat lelki szinten, a fizikai impulzusokat pedig testi szinten kezeljük. Ha például egy problémával állunk szemben, akkor a helyes megközelítés, hogy megkeressük a kiváltó okot, és azt kezeljük fizikai, vagy lelki szinten.

A tökéletesen tiszta és egészséges test az előfeltétele a tartós testi-lelki-szellemi egyensúlynak. E nélkül olyan mintha kártyavárat építenél, ami bármelyik pillanatban összedőlhet. A test ad szilárd alapot a szellemi és lelki fejlődéshez. Fontosnak tartom, hogy az értelmünket arra használjuk, hogy helyesen tápláljuk a testünket. A tiszta értelemmel képesek vagyunk vágyaktól mentesen bölcs döntéseket hozni testünk egészségéért. Ha megbecsülöd a tested, és megtanulod helyesen táplálni, akkor megteremted az alapot a tökéletes harmóniához. Az egészséged megőrzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy legyen elég időd céljaid megvalósítására, és minél több időt tölthess boldogan szeretteid körében.

A test szintjén kell tudatossá válni a táplálkozásban. A táplálkozás ideális esetben csak a táplálkozásról szól. Egy tudatos ember azért dönt egy táplálkozási mód mellett, mert ismeri a testét és a saját szükségleteit. A hétköznapok során a táplálkozáson keresztül is a tudatosságot gyakorolja.

Erre egy tanulságos példa a következő történet:

„Egy Jüan nevű szerzetes azt kérdezte:
– Mester, teszel-e valami komoly erőfeszítést, hogy gyakorold az Utat?
– Igen – mondta a Mester.
– Mit?
– Ha éhes vagyok, eszem – ha álmos vagyok, alszom.
– Hát nem ezt tesszük mindnyájan?
– Nem bizony.
– Miért nem?
– Ha esztek, közben száz dolgon jár az eszetek, és ha aludni tértek, ezer gondolattól terhes az elmétek – mondta a Mester. – Hát ezért nem.”

Bár biológiai szempontból mindannyian az emberi fajhoz tartozunk, és ezért vannak mindenkire általánosan érvényes szabályok, mégis nagyon különbözőek vagyunk.

Mi a közös bennünk a táplálkozás szempontjából? Közös bennünk alapvetően a testünk működése, az emésztőrendszerünk. Erre vonatkozóan vannak mindenki számára általános érvényű alapelvek és szabályok.

Miben különbözünk táplálkozási szempontból? Különbözik nemünk, korunk, testsúlyunk, egészségi állapotunk, szervezetünk egyéni szükséglete, anyagcserénk típusa és gyorsasága, fizikai aktivitásunk és az étkezési szokásaink stb. Továbbá abban is különbözünk, hogy mennyire vagyunk képesek különbséget tenni a testi, lelki és szellemi szükségleteink között, mennyire tudjuk ezeket a helyén kezelni.

veg_food (8)

Testtudatos táplálkozás
A kulcs az egyéni táplálkozás kialakításában rejlik. Az egyéni táplálkozás kialakításához ismernünk kell egyrészt a saját adottságainkat, egészségi állapotunkat, másrészt tisztában kell lennünk az általános érvényű táplálkozási alapelvekkel és szabályokkal, amik mindenkire ugyanúgy érvényesek. Ezek ismeretében bárki tudatos táplálkozóvá válhat.

A testtudatos táplálkozás kialakítása egy folyamat. Mindenki tart valahol ezen az úton, ezért van akinek több, van akinek kevesebb idő is elég, hogy kialakítsa a saját táplálkozási módját.
Mindenki csak saját magáról tudja biztosan, hogy mire érzékeny, allergiás, intoleráns, van-e szervi betegsége, milyen táplálkozási és életmódbeli szokásai vannak.

Tanulj meg helyesen táplálkozni, hogy tudd mit, miért, mikor és mivel eszel, hogy hogyan készítsd el az ételeket! Ha ezekkel nem vagy tisztában, akkor nem vagy a testeddel összhangban, nem vagy ura az egészségednek. A tested enni kér, de te nem tudod, hogy mit adj neki ahhoz, hogy jól működjön. Olyan ez, mint az autóknál, ha jó üzemanyagot tankolsz a kocsidba, akkor sokáig jól fog működni, de ha rossz üzemanyagot tankolsz bele, akkor tönkremegy. A tested téged szolgál, tégy te is jó szolgálatot a testednek azzal, hogy helyesen táplálod.

Itt a lehetőség arra, hogy tudatossá válj a táplálkozásodban. Tanulással te is képes leszel tenni az egészségedért! Nem leszel többé kiszolgáltatott senkinek! Tudni fogod, hogy mit, miért, mikor és mivel egyél! A táplálkozás a kulcs az egészségedhez, ezt kell megértened. A testi egészség az alap, amire hosszú távon építkezel. Te is érzed és tudod, hogy a lelked is akkor szárnyal igazán, amikor egészséges vagy!

Vedd észre, hogy a táplálkozással egy olyan egyszerű megoldás van a kezedben, amivel sokat tehetsz az egészségedért. Ehhez viszont tudásra van szükséged.
Ma már számos táplálkozástudományi kutatás bebizonyította, hogy az egészséget a teljes értékű növényi táplálkozás szolgálja a legjobban. A teljes értékű növényi ételek segítenek az egészség megőrzésében, és a helyreállításában is.

Saját tapasztalatom és több éves kutatómunkám során összegyűjtöttem és rendszereztem azokat az általános érvényű alapelveket és szabályokat, amiket elsajátítva, és amikre alapozva bárki könnyedén kialakíthatja a saját egyéni táplálkozását. Ezt a táplálkozási rendszert az előadásaimon, főzőestjeimen, workshopjaimon és online tanfolyamaimon sajátíthatják el az érdeklődő résztvevők. Ha szeretnél sokáig egészséges, friss és energikus lenni, és megőrizni a fiatalságod, akkor gyere el a programjaimra, és indulj el ezen az úton. A megoldás a te kezedben van.

Marton Melinda

További cikkek a témában >>>
Miért olyan könnyű összekeverni az éhséget a szomjúsággal?
A testtudatos életmód 3 pillére
Mozgásra tervezve
Hogyan befolyásolja a stressz az emésztést?
Hogyan hat a kialvatlanság az étkezésre?
Slow food, a lassú étkezés művészete

Ha érdekel, hogy mit, mivel, mikor, mennyit, hogyan egyél? Akkor Neked való a Testtudatos táplálkozás I-II. online tanfolyam.

7,5 óra, 11 db PPT-s videó
11 db MP3 a tanfolyamok hangfelvétele
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. E-book a tananyag
Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II. munkafüzet

Testtudatos Táplálkozás Tanfolyam I-II.

Megnézem a részleteket >>>

Marton Melinda

Marton Melinda

Marton Melinda 4 könyv szerzője: Testtudatos táplálkozás, Testtudatos életmód, Gluténmentes Kisokos, Gluténmentes Ünnepi Receptek. Eddig 6 online tanfolyam szerzője: a Testtudatos táplálkozás tanfolyam I-II, Tudatos ételtársítás szeminárium, Gyakorlati fermentálás tanfolyam, Gluténmentes kenyérsütés, Mindenmentes Mesterkurzus.